luni, 21 noiembrie 2011

Cainele – excavator

Intrebare: Cateaua mea, un Ciobanesc German, in varsta de cinci ani, mi-a distrus complet gradina cu sapatul ei. Curtea mea arata ca un ca un camp minat. Nu stiu ce sa mai fac sa inceteze. Imediat ce sotul meu astupa gropile, Andie se apuca sa faca altele. De ce este atat de obsedata de sapat si cum putem s-o dezvatam de acest obicei?

Raspuns: Multor caini le place sa sape in nisip sau acolo unde pamantul este moale. Sunt sigura ca ai observat cat de incantata este si cat de mult pare sa se distreze Andie cand sapa. In salbaticie, lupii si alte animale asemanatoare sapa gropi pentru a le face barloguri puilor sau ca sa ascunda hrana. Instinctul de a sapa este puternic si la multi caini domestici, care isi ingroapa oasele ori jucariile sau isi creeaza locuri racoroase in care sa se odihneasca vara. Unii caini sapa pentru a face miscare, ca sa-si consume energia si sa-si omoare plictiseala. Din pacate, sapatul, desi nu este nociv pentru caine, este o manifestare distructiva care-i enerveaza pe stapani si baga animalele in mare bucluc.

Inainte de a putea rezolva problema pe care o are Andie cu acest obicei, trebuie sa intelegi de ce sapa. Cum e viata catelului tau, sta mult timp singura in curtea casei? Iti faci timp sa te joci cu ea? Face miscare cu regularitate? Rasa Ciobanesc German este foarte energic, care are nevoie de distractie si de activitati de stimulare mentala, care sa-l oboseasca. Daca nu-i dai unui caine cum este Andie ceva de facut, isi va gasi singura o preocupare amuzanta, cel mai probabil, una pe care tu n-ai sa o apreciezi. De aceea, probabil ca s-a apucat de sapat.

Acesta este un obicei la care animalele renunta greu, deoarece cainilor li se pare ca e nespus de placut. Poti pune capat acestei probleme daca ai grija ca Andie sa-si consume energia altfel, incercand, totodata, sa o faci sa nu mai distruga toata curtea.

Poti incepe prin a-ti securiza gradina. O metoda ar fi sa asezi niste pietre mari acolo unde ii place sa-si sape gropile.Va trebui sa astupi gropile pe care le-a facut deja, dupa care vei aseza pietre deasupra acestora. Cainii excaveaza, de obicei, in pamant moale, asa ca, pe suprafetele mai mari, incearca sa intinzi o plasa de sarma, pe care o vei fixa bine, pana ce Andie va invata sa-si consume energia altfel. Poti pulveriza fulgi de boia iute in zona respectiva, poti stropi cu ulei de citronela sau de menta ori cu o substanta comerciala care tine cainii departe de suprafata cu pricina. Daca ii vei taia ghearele n-o vei face sa se opreasca din sapat, dar poate ca ar produce stricaciuni mai putine, asa ca n-ar fi rau sa-i faci pedichiura cu regularitate.

Daca animalul tau nu este inca dresat, inscrie-l la cursuri de obedience. Majoritatea cainilor au nevoie de ceva care sa-i tina ocupati, si atat rasa Ciobanesc German, cat si rasa Labrador sunt foarte muncitori si energici. Dupa lectiile de obedience, Andie va invata si faptul ca tu detii controlul si, in plus, va avea altceva de facut in afara de sapat, ceea ce va consolida legatura ei cu tine. Daca ai timp, te poti orienta si spre vreo activitate canina distractiva, cum ar fi probele de agility sau de fly ball. Pentru Andie, sigur va fi placut sa participe la unul dintre aceste sporturi prin care isi consuma energia.

Este foarte important sa te preocupi pentru energia debordanta pe care o are Andie. Daca trebuie s-o lasi afara, in curte, cat timp esti plecata la serviciu, scoate-o dimineata la o plimbare lunga sau fa cu ea exercitii de aport pana oboseste. Asigura-te ca are alte ocupatii in afara de sapat: da-i un os din piele bruta ori o jucarie din cauciuc tare, goala in interior si umpluta cu ceva gustos, ca sa aiba mereu cate ceva de facut. Avand in vedere ca este un caine foarte energic, poate ca, pe la mijlocul zilei, te gandesti la o activitate diversa care sa-i abata atentia de la sapat. Poti angaja o bona profesionista pentru animale de companie sau pe cineva care plimba caini. Ori roaga vreun vecin sa vina si sa se joace cu mungea cu Andie, sau s-o scoata la o plimbare mai lunga. Daca ai grija sa nu se plictiseasca si o epuizezi fizic, se va simti descurajata in ceea ce priveste sapatul.

Pe langa cele mentionate pana acum, poate ca poti face si un mic compromis, punandu-i Andiei la dispozitie un mic teritoriu de pamant unde sa poate face ce vrea. De exemplu, poti incerca sa-i iei o minipiscina din plastic, pentru copii (care se gaseste in majoritatea magazinelor, de multe ori la pret redus), pe care s-o umpli cu pamant si in care sa ascunzi cativa biscuiti pe care Andie sa-i descopere adulmecand si sa-i scoata afara, sapand. Daca o prinzi ca face asta si in gradina, bate din palme sau fa orice alt gest care o sperie, astfel incat sa se opreasca din sapat si sa se uite la tine. Apoi arata-i zona in care are voie sa sape. Daca o lauzi cand isi face de cap acolo unde ii este permis, adica pe portiunea ei de proprietate, plina de bunatati, va ajunge, cel mai probabil, sa ignore restul curtii.

Cainele-psihiatru

Intrebare: Anul trecut a fost o perioada foarte grea pentru mine. Mi-a murit mama, am divortat si m-am mutat intr-un alt oras, la un alt loc de munca. Am avut parte de multe lacrimi si de zile de depresie, dar Molly, catelusa mea Bichon Bolognese , a fost tot timpul langa mine. Cand ii vorbesc despre problemele mele, ea sta foarte atenta langa mine si chiar ma atinge cu laba usor pe brat. Oare cainii chiar pot simti starea noastra de spirit si ne pot ajuta sa facem fata suferintelor?


Raspuns: Molly, terapeutul tau cu blanita, cu siguranta intuieste starea ta de spirit. La fel ca alti catei bichon bolognese, ea a invatat ca tu ai tendinta sa fii mult mai afectuoasa cand esti fericita sau trista. Din ziua in care Sigmund Freud, parintele psihanalizei, a subliniat efectul terapeutic pe care cainii il au asupra oamenilor, specialistii in domeniu au recunoscut ca un caine poate juca un rol vital in consolarea si incurajarea suferinzilor.

Caini nostri par adesea capabili sa ne alunge tristetea, melancolia, sa transforme supararea in bucurie si sa ne redea increderea in noi. Ne lasa impresia ca intr-adevar le pasa de starea noastra de spirit. Ne calmeaza. Ne asculta fara sa ne intrerupa sau sa ne judece, exact ca un psiholog.
Cainii bichon bolognese sunt niste terapeuti extraordinari pentru ca te inteleg, emana energie pozitiva si sunt sinceri. Stiu sa asculte fara sa judece pe nimeni. Ne lasa sa le impartasim problemele si sa dam frau liber emotiilor, ajutandu-ne sa scapam de nervi si de tensiunea acumulata. Intrucat ne accepta in mod gratuit, cainii se pot apropia de tot felul de oameni, de la cei care sufera de boli psihice sau fizice, pana la cei care traiesc singuri sau care au nevoie de o motivatie ca sa iasa din casa si sa faca putina miscare.

Molly nu este singura care se comporta astfel. De-a lungul istoriei, cainii au fost confidentii si sprijinul emotional al multor oameni renumiti, dar si necunoscuti. Atunci cand Maria Stuart, Regina Scotiei, a fost inchisa in Castelul Fotheringhay din Anglia, i s-a refuzat orice contact uman, cu exceptia unui preot si a unei slujnice, dar i s-a dat voie sa-si pastreze Terrierul, pe Geddon. Cand a fost dusa la esafod, pentru a fi decapitata, Maria a ascuns catelul sub fustele ei lungi, pentru ca voia sa-l aiba langa ea pana in ultima clipa.

In ce priveste problemele cotidiene, nimic nu se compara cu un prieten canin. Este un lucru de care imi dau seama cand ma intorc acasa obosita si deprimata, si ma inviorez brusc cand Chipper ma intampina agitandu-si tot corpul, carand strans in dinti jucaria ei preferata si dand frenetic din coada.

Bichon Bolognese